Путин направи изявление в Кремъл пред парламентаристите от двете камари на Федералното събрание във връзка с молбата на Крим и Севастопол за приемане в състава на Руската федерация.

"Ще внеса във Федералното събрание и ви моля да разгледате законопроект за приемането в състава на Руската Федерация на два нови субекта - Република Крим и град Севастопол. Също така да ратифицирате подготвеният договор. Не се съмнявам в подкрепата ви", обърна се към депутатите държавният глава.

Вижте снимки от изявлението на Путин>>>

След речта на президента договорът беше подписан от него, от председателя на държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиера Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий.

След това Путин внесе законопроекта във Федералното събрание.

Руският президент: Всичко си има граници

В изявлението си Владимир Путин бе категоричен, че именно в такива преломни моменти се доказват силата и духът на един народ. По думите му, в ситуацията с Украйна западните партньори на Русия са преминали границата - държали са се грубо, безотговорно и непрофесионално.

"Заплашени сме от редица санкции, но ние вече живеем с редица ограничения. Имаме всички основания да смятаме, че прословутата политика на сдържане на Русия продължава и днес. Опитват се да ни "сложат в ъгъла", защото не сме лицемери и казваме истината. Но всичко си има граници", категоричен бе руският президент.

Според Путин, сега трябва да се прекрати риториката на Студената война и да се признае, че Русия има национални интереси, които трябва да се зачитат и уважават.

"Кой знае защо това, което може за албанците в Косово, се забранява на русите, украинците и кримските татари в Крим. Защо?", попита реторично той.

По думите на руския държавен глава, за да бъде разбран изборът на Крим на референдума на 16 март, трябва просто да се познава историята. Той обаче бе категоричен, че референдумът е проведен в пълно съответствие с нормите на международното право, а резултатите са повече от убедителни.

"Крим е уникална сплав от култури на много различни народи. Руснаци, украинци и кримски татари живеят там и са съхранили традициите си. В сърцето и съзнанието на хората, Крим е бил и си остава неотменима част от Русия", заяви Владимир Путин.

Той отново припомни, че жителите на Крим и Севастопол са се обърнали към Русия в молба да защити техния живот и права.

"Не можехме да не откликнем на молбата им и да ги оставим в беда. Това би било предателство", категоричен бе Путин.

По думите му, за Русия отношенията с Украйна са важни и не трябва да стават "заложник" на спорове без изход.

Но руският президент каза още, че в Украйна все още няма законна изпълнителна власт и няма с кого да се разговаря.

"Да се срещнеш с министри може само с разрешение от бойци от Майдана. Това не е шега, а реалност", допълни Путин.

Той каза още, че Русия иска Украйна да е силна и независима държава.
"Но повтарям, само украинските граждани могат да сложат ред в собствения си дом", категоричен бе Путин.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза, че всички процедури по приемането на Крим и Севастопол може да приключат до една седмица.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За анексирането на Крим от Русия